1. & 1.


Miskolc 2015. augusztus + Dunaújváros 2015. szeptember – két országos verseny, ahol az Atomerőmű Tűzoltóság csapata mindkét alkalommal a dobogó tetejére állhatott. A két verseny között pedig egy Guinness-rekord felállításában vett részt a csapat.

Tizedik alkalommal rendezte meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azOrszágos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőt 2015. augusztus 24–26. között Miskolcon. A megyék legjobb hivatásos, létesítményi, önkormányzati és önkéntes tűzoltói mérték össze szakmai tudásukat elméletben és gyakorlatban. Az atomerőmű tűzoltói a gyakorlati feladatok leküzdésével kezdték a megmérettetést, ahol műszaki mentési és komplex tűzoltási feladatokat kellett megoldaniuk.

A teljesség igénye nélkül néhányat felsorolva a leküzdött akadályokból: autóbusz kerékpárost gázolt, több sérült kimenekítése és kimentése zárt térből, mélyből mentés, útakadályok megszüntetése műszaki technikával, lakás- és pincetűz szakszerű oltása. A verseny elemei között hagyományosan szerepelt még az irányítói, beosztotti és gépjárművezetői beosztásban lévők elméleti tesztlapja és a tűzoltófecskendők sofőrjeinek rutinpálya versenye.

A létesítményi, önkormányzati és önkéntes kategóriában a legjobb eredményt az Atomerőmű Tűzoltóság csapata érte el. A versenyre a csapat tapasztalatok és szakmai előírások szerint összeállított tematika szerint készült fel, amit Tóbi József kiképzési előadó irányított.
A csapat tagjai: Wolf István irányító, Cseh János gépkocsivezető, Lesták Zsolt, Váncsodi Tibor, Ferencz Győző tűzoltók.

Időrendben a következő esemény, amiben az Atomerőmű Tűzoltóság és keretein belül működő Atomerőmű Mentőszolgálat részt vett, egy újraélesztési Guinness-rekord felállítása. Dunaújvárosban, a Dózsa mozi előtti téren 2015. augusztus 29-én száznyolcvan Ambu babát kellett folyamatosan életben tartani egy órán keresztül.

Az Atomerőmű Mentőszolgálat teljesítette, sőt túlteljesítette vállalását, hiszen volt, hogy a 4 fős csapat egy időben három Ambu babán is a sikeres alapszintű reanimációhoz szükséges paramétereket (mellkaskompresszió, befúvott levegő mennyisége) biztosította.

Fáradozásuk meghozta a kívánt eredményt, a Guinness-rekord sikerült, amit dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató és Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere jelentett be. A Guinness-rekord felállításán részt vett: Agócs András mentőtiszt, Révészi Andrea, Kőbányai Péter, Antal Zoltán.

Szintén Dunaújvárosban rendezték meg a XIX. Flórian-kupát és szakmai napot, amit a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége és a Magyar Tűzoltó Szövetség Létesítményi Tagozata szervezett és bonyolított le 2015. szeptember 12-én. Az ország minden részéről érkező 23 versenycsapat két számban mérte össze erejét.

A már hagyományosnak tekinthető kismotorfecskendő-szerelés mellett az ügyességi akadálypályán mutathatták meg szakmai és fizikai felkészültségüket. Mindkét versenyszámot az Atomerőmű Tűzoltóság csapata nyerte meg, így az összetett versenyért járó kupát is ők vehették át. A csapat tagjai: Major István csapatvezető, Papp Szilárd felkészítő, Hingl János, Wolf István, Széles Ferenc, Szabó Tamás, Cseh János, Szénási Attila, Apró András, Ferencz Győző és Nagy Ferenc.

A fenti versenyek színvonalas platformot biztosítottak a versenyzők számára, hogy megmutassák szakmai és fizikai felkészültségüket, azt hogy bizonyítsák csapatmunkában kiválóak, és nem utolsó sorban szakmai és baráti kapcsolatépítési lehetőséget kínált a résztvevők számára.

Klikkeljen a képre!

Schreiner István
Atomerőmű
2015. október