Az Atomerőmű Tűzoltóság állománygyűlése


Az Atomerőmű Tűzoltóság (ATŰ) és az Atomerőmű Mentőszolgálat 2014. január 23-án tartotta meg évértékelő állománygyűlését. A meghívott társszervezetek vezetőit és a teljes állományt Bőhm Péter tűzoltó parancsnok és dr. Szvitán Gábor tájékoztatta szervezeteik múlt évi munkájáról, eredményeikről és a 2015. évi feladatokról.

A köszöntőt követően Szücs Gábor, az Atomix Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az Atomix Kft. pénzügyi mérlege szerint a tavalyi év is sikeresen zárult, a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően. A szervezet életében változás történt, 2015. január 1-jével megalakult a vendéglátás-üzletág, valamint a mentőszolgálat teljes működtetése is az Atomix Kft.-n keresztül valósul meg.

Bőhm Péter tűzoltóparancsnok a jogi helyzetet, majd a jogszabályból és együttműködési megállapodásból adódó feladatokat ismertette. Feladataik közé tartozik a tűzmegelőzési tevékenység, a tűzvédelmi ellenőrzések, a tűzoltási és műszaki mentési tevékenység, a sürgősségi betegellátás, PR-tevékenység keretében bemutatók tartása és egyéb tevékenységek a vállalati szerződésben foglaltaknak megfelelően.

Az előző évekhez képest 2014-ben kevesebb riasztás volt, összesen 182 darab, amelynek fele (93) a mentőszolgálathoz érkezett. 53 riasztás volt tűzjelzésre, ebből 4 alkalommal történt beavatkozás. Műszaki és liftből való mentéshez 18-18 alkalommal kérték a tűzoltók segítségét.

A parancsnok elmondta, hogy az állomány minden tagja megfelel az előírt képzési és vizsgakövetelményeknek, az előírt rendszeres elméleti képzéseket követő vizsgákon és ellenőrző gyakorlatokon jól teljesítettek. A jövőben további 12 fő mentőápolót szeretnének kiképezni. 2014-ben is számos megmérettetésen vettek részt tűzoltóink, mint például a Hivatásos Tűzoltóságok Megyei Versenyén és a XVIII. Flórián-kupán, ahonnan mindkét alkalommal első helyezéssel tértek haza.

Dr. Szvitán Gábor mentőorvos elmondta, hogy a mentőszolgálat 2005 óta működik az atomerőmű területén. Az ápolókat és gépkocsivezetőket az ATÜ biztosítja, a mentés orvosi szakmai felügyeletét dr. Buda Péter, az OMSZ Dél-dunántúli Regionális Mentőszervezet régióigazgatója látja el.

Az orvosokat és mentőtiszteket 2015. január 1-jétől az Atomix Kft. alkalmazza. Az atomerőmű mentő tevékenységi köre kibővült tavaly áprilisban a drogtesztek elvégzésével. A mentőszolgálat 2014-ben 373 esetből 139 alkalommal beteget látott el és 234 alkalommal drogtesztet végzett. Az Országos Mentőszolgálat 2014-ben nem kérte az Atomerőmű Mentőszolgálat segítségét.

Bőhm Péter 2015. évi fő feladatainak a megváltozott jogszabályi előírásoknak megfelelően a belső szabályozórendszerek felülvizsgálatát és annak módosítását; a bevezetett integrált irányítási rendszer működtetését és fejlesztését; a hivatásos tűzoltóságok bevonásával, valamint az üzemi személyzettel történő begyakorló és ellenőrző gyakorlatok folytatását; a képzési rendszer továbbfejlesztését; és nem utolsó sorban az új tűzoltólaktanya építésével kapcsolatos feladatok végrehajtását említette.

A beszámolókat követően átadták az Atomerőmű Tűzoltóság emlékérmet, amelyet a tűzoltó kollégák szavazatai alapján Kruller Attila szerparancsnok érdemelt ki. 10 éves munkaviszony alkalmából szolgálati éremmel gazdagodott: Horváth József, Kepics László, Kozma Tamás, Kőbányai Péter és Kuti Horváth Gábor.

Az Atomerőmű Tűzoltóság 25 éves fennállásának alkalmából Bőhm Péter – aki szintén alapító tagja az ATŰ-nek – emlékplakettet adományozott Adorján Józsefnek, Bertalan Istvánnak, Boda Istvánnak, Fodor Károlynak, Gál Józsefnek, Gyetvai Zoltánnak, Koncz Antalnak, Puxler Istvánnak, Szendi Józsefnek és Tibai Lászlónak.

Az állománygyűlés zárásaként Volent Gábor biztonsági igazgató megköszönte a létesítményi tűzoltóság kiváló együttműködését és feladataik magas szintű ellátását, amellyel hozzájárultak az atomerőmű biztonságos működéséhez.

Reményét fejezte ki, hogy az ATÜ a jövőben is magas színvonalon fog működni, melyhez az erőmű biztosítja a szükséges feltételeket.

1502_allomanygyules_01_500px
Klikkeljen a képre!
Laszlóczki Ivetta
Atomerőmű
XXXVIII. évfolyam, 2. szám
2015. február