Fejlesztés a hatékony oktatás érdekében


Olyan új számítógépes képzési rendszer bevezetését tervezi az Atomerőmű Tűzoltóság, amely kiváltja a papíralapú oktatást és a tananyag könnyen elérhetővé, az oktatás hatékonysága gyorsan visszacsatolhatóvá válik az érintettek körében.

Az Atomerőmű Tűzoltóság tevékenysége sokrétű. Feladataik között tűzoltás és kárelhárítás, speciális feltételek mellett feszültség alatti oltás, magasból és mélyből mentés, balesetelhárításból adódó feladatok, sürgősségi betegellátás, üzemzavar során közreműködés, liftből mentés és daruüzemeltetési feladatok szerepelnek.

A felsorolt tevékenységek mögött rengeteg információ sorakozik fel, úgymint tűzoltószakmai, műszaki, emelőgépes, sugárvédelmi, szabványügyi, jogi, munkavédelmi, üzemtechnológiai, vegyészeti, egészségügyi, motorfűrész- kezelői és helyismereti – a teljesség igénye nélkül. Látjuk, hogy a tűzoltóknak szerteágazó tudással kell rendelkezniük, amiről a teljesítményértékelési rendszerükben meghatározott módon adnak számot.

Ha megépülnek az új blokkok, akkor a feladatok és az azokhoz tartozó információk mennyisége ugrásszerűen emelkedik. A létszámbővüléssel az oktatási feladatok is jelentősen megnőnek, ami érinteni fogja az újoncállományt, valamint a jelenlegi állományt az új blokkok tekintetében. Az Atomerőmű Tűzoltóság az előtte álló oktatási feladatok hatékony megvalósítása érdekében egy e-learning rendszert kezdett fejleszteni a Geoview Systems Kft.-vel.

A rendszer felépítésével a tervek szerint kiváltható lesz a papíralapú oktatás és tanulás. A tananyag feldolgozása változatos és szinte mindenhol elérhető lesz. A felkészülésről és vizsgákról azonnali visszacsatolást kap a felkészülő és a képzésért felelős szakember egyaránt.

1502_fejlesztes_01_500px
Klikkeljen a képre!
Schreiner István
Atomerőmű
XXXVIII. évfolyam, 2. szám
2015. február