Pakson tartott szakmai napot a megyei főügyeleti osztály


150907_szakmai_nap_vaolA szakmai napon – melyen részt vett Seper András tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes is – Dénes Károly tűzoltó őrnagy, megyei főügyeleti osztályvezető vezetésével az osztály teljes szabadnapos állománya meglátogatta a paksi atomerőművet. Az erőműnél dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Baán Attila tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelője, valamint Árvai Tibor tűzoltó őrnagy, megyei főügyeleti osztályvezető köszöntötte a Vas megyei kollégákat.

Elsőként az 1995-ben átadott látogatóközpontot tekinthették meg a kollégák, ahol egy interaktív kiállítás segíti az atomenergia fogalmának tisztázását, a mindennapok világában való elhelyezését. A kiállítás részletesen szemlélteti az atommagkutatás kezdeteitől az atomenergia biztonságos felhasználásáig vezető utat, fejlődést.

A látogatóközpont megtekintése után az üzemi terület bemutatása következett, ahova már csak kísérettel és a szigorú beléptetési szabályok betartásával léphettek be a szakmai nap résztvevői. Itt előzetesen egy rövid tájékoztatást kaptak az erőmű felépítéséről, működéséről, majd a kísérő bemutatta a vezérlőtermet, ahol a primer és szekunder folyamatok felügyelete, az automatizmus irányítása történik.

Ezek után fej-, és hallásvédő eszközök kötelező viselésével a turbinacsarnokba is beléphettek, ahol a hatalmas méretű gőzturbinák termelik az elektromos energiát. A csarnokot bejárva testközelből is megvizsgálhatták ezeket a berendezéseket, szemügyre vehették a kiszolgáló és a biztonsági eszközöket. A reaktorok megtekintéséhez egy harminchárom méter magas toronyba kellett felmenniük a kollégáknak, ahol egy üvegezett folyosóról tekinthettek be a reaktortérbe. Láthatták a fűtőelemeket tartalmazó aknát, és az azt körülvevő vastag betongyűrűt.

Az erőmű megtekintését követően a szakmai nap résztvevői a létesítményi tűzoltóságra látogattak el, ahol Bőhm Péter tűzoltóparancsnok köszöntötte őket, és tájékoztatást adott a működésükről. Megtekintették a tűzoltóság épületét, eszközeit, majd információkat kaptak az ügyeleti és szolgálati rendszerükről is.

A látogatást követően egy szakmai konzultációra, tapasztalatcserére is alkalmuk nyílt a kollégáknak a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőivel. A szakmai napról a valamennyi résztvevő hasznos tapasztalatokkal gazdagodva tért haza.

Fotó: Dénes Károly tű. őrgy., Vas MKI
Klikkeljen a képre!

Vas Népe Online
2015. szeptember