[ Paksi Atomerőmű Tűzoltóság ]
 
[ Magyarul ]

[ English ]
[ Bemutatkozás ]
[ Személyi állomány ]
[ Technikai eszközeink ]
[ Teljesítmény értékelésünk ]
[ Minőségügyi rendszerünk ]
[ Eredményeink ]
[ Rólunk írták ]
[ Aktualitások ]
[ Címtár ]
[ Vendégkönyvünk ]
[ Ugrás a főoldalra ]

Design 2001
[ PaksNET főoldalára ]

 

[ ATOMIX Kft. - Atomerőmű Tűzoltóság ]

AktualitásokWELLNESS TOVÁBBKÉPZÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ TŰZOLTÓSÁGON

2002. október 1-2-3-án a Paksi Atomerőmű Tűzoltóság egy rendhagyó tanfolyamnak adott otthont: a Wellness Koncept Kft. által szervezett "Továbbképzés a wellness alapszolgáltatások bevezetéséhez" c. kurzuson, amely a Magyar Wellness Társaság ajánlásai és minőségkövetelményei alapján működő, színvonalas fitness termek munkatársainak szól, ezúttal 12 tűzoltó hallgatta érdekődve az egészséges és kiegyensúlyozott életvitel alapelveiről szóló előadásokat.

Mit takar a "wellness életmód" kifejezés?
Wellness = testi-lelki jólét, vagyis az egészséges fizikum és a lelki kiegyensúlyozott-ság összhangja, melyet nevezhetünk egyszerűen jó közérzetnek is.
A wellnessnek számos "szakterülete" van, mint pld. naturmedicina , kozmetológia, gasztronómia, turizmus, sport, stb. Bármely szakterületet tekintve közös vonás, hogy az embert a természet részének, komplex egységének tekinti, és minden szolgáltatási területen igyekszik a test és a lélek összhangját megerősíteni, valamint minél több "bio" vagy természetes technikát alkalmazni (pld. a gyógyászatban gyógynövények alkalmazásával; a kozmetológiában növényi és ásványi anyagokból nyert készítményekkel, aromaterápiával, stresszoldó masszázzsal; a gasztronómiában vegyi anyagoktól mentes egészséges táplálkozással; a sportban minél inkább egészségmegőrző, és nem teljesítménycentrikus edzésekkel és több mentális technikát is tartalmazó módszerrel, mint a jóga, tai-chi, stretching).

A wellnessben a sporttevékenység célja a prevenció és a rehabilitáció. Minden képességet egymással arányosan és összhangban fejlesztünk az egészséges átlagembernek megfelelő szintre. Az edzések során feltétlen cél a mindennapi stressz feloldása, levezetése.

Az intenzív továbbképzésen az Atomerőmű Tűzoltóság munkatársai a fenti elméleti alapelvek elsajátítását és a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati ismeretek alkalmazását tanulták három napon át. A gyakorlati képzést nagyban elősegítette az a professzionális TechnoGym géppark, amely a tűzoltóság edzőtermében rendelkezésünkre állt.


A képzés az alábbi főbb témakörökben zajlott:

Sport & wellness
ˇ wellness életfilozófia, a testi- és lelki egyensúly fontossága
ˇ a wellness- és a fitness/konditermek közti különbségek
ˇ célcsoportok (40 felettiek, elhízottak, rehabilitáció, stb.) és az ezzel összefüggő speciális igények és testmozgási lehetőségek
ˇ teremberendezés- és kialakítás jellemzői (pld. biomechanikailag helyes működésű, ízületkímélő gépek, több lépcsőben programozható kardio- berendezések, tesztsarok terhelési protokoll nyomtatási lehetőséggel)
ˇ gyakorlat: az "Egészségügyi nyilatkozat" értelmezése, majd kitöltése

Fizikai állapotfelmérés
ˇ a fittségi tesztelés jelentősége, orvosi vizsgálatok fontossága bizonyos esetekben
ˇ erőtesztek: fekvenyomás, húzódzkodás, függeszkedés, fekvőtámasz, hasizomtesztek, súlypontemelkedés
ˇ hajlékonysági tesztek: álló és ülő hajlékonyság, kétoldali hajlékonyág, vállkifordítás és vállmozgékonyság
ˇ állóképességi, kardio teszt: Conconi teszt
ˇ alapfogalmak: pulzusszám, ébredési és nyugalmi pulzus, maximálpulzus, törésponti pulzus, aerob-anaerob küszöb, pulzus-célzóna számítás, Vo2max, rel.VO2max, MET
ˇ gyakorlat: "Állapotfelmérő adatlap" értelmezése, kitöltése, állapotfelmérések elvégzése minden résztvevővel

Testösszetétel-elemzés
ˇ BMI fogalma és kiszámítása, értékelése
ˇ testzsírszázalék fogalma, mérésének gyakorlása
ˇ gyakorlat: ideális testsúly kiszámítása a "TD diagramm" segítségével, férfi és női példákkal

Kardio edzés
ˇ a bemelegítés szerepe, fontossága
ˇ gyakorlat: a Conconi-teszt végrehajtása, a tesztprotokoll értelmezése
ˇ kardio edzéstervezés CPR üzemmódban, Tehnogym gépeken
ˇ változatos edzés-összeállítás különböző géptípusok (karergométer, kerékpár, ellipszisjáró, futópad) alkalmazásával

Súlyzós edzés
ˇ izomcsoportok neve, elhelyezkedése, funkciója
ˇ 2, 3, 4 napos edzésterv felosztása, edzések összeállítása
ˇ gyakorlat:a "Súlyzós edzés" adatlap kitöltése

Nyújtás (stretching)
ˇ a hajlékonyság két összetevője: ízületi (R.O.M.) és izomi (flexibility), edzhetőségük és genetikai korlátaik
ˇ aktív és passzív hajlékonyság fogalma
ˇ dinamikus stretching, statikus stretching: melyiket mikor alkalmazzuk?
ˇ a rendszeres nyújtás jelentősége különböző célcsoportok esetén
ˇ gyakorlat: nyújtás a legfontosabb izomcsoportokra

Táplálkozás
ˇ alapfogalmak: alapanyagcsere, napi energiaszükséglet, fehérje, zsír, szénhidrát, rost, vitaminok, ásványi anyagok
ˇ makro- és mikrotápanyagaink legfontosabb jellemzői
ˇ helytelen étkezési szokások, tévhitek a diétával kapcsolatban
ˇ az egészséges táplálkozás alapelvei
ˇ kalóriaszámítás, fogyás vagy testsúlynövelés tervezése
ˇ gyakorlat: a "Tápanyagszükséglet" adatlap kitöltése

A résztvevők néhány napos felkészülés után, október 7-én négy órás vizsgán adtak számot elméleti és gyakorlati felkészültségükről. A résztvevők egy része sport-szakemberek felkészültségét is elérő, magas tudásszinten teljesítette a feladatokat. Az elsajátított tananyag hatékonysága, megőrzése érdekében az Atomerőmű Tűzoltóság vezetősége évenkénti tudás-megújító és továbbképző kurzusokat tervez munkatársai számára.

Mint a Wellness Koncept Kft. oktatási felelőse, valamint a Magyar Wellness Társaság Minőségbiztosítási Bizottságának vezetője, gratulálok a résztvevők kitűnő teljesítményéhez, további eredményes munkát, jó egészséget kívánok!

Dömötör Edit
tanfolyamvezető

Vissza az aktualításokhozVIII. Országos és Nemzetközi Gróf Széchenyi Ödön Tűzoltóverseny, Paks 2002

A hagyományosan kétévente megrendezésre kerülő országos tűzoltóversenynek idén Paks adott otthont. A már szintén hagyományosnak mondható módon az Atomerőmű Tűzoltóság is meghívást kapott az országos megmérettetésre, kategórián kívül.
A verseny június 21-22-23.-án került lebonyolításra az Atomerőmű sportegyesület sporttelepén. Június 21.-én pénteken délután rekkenő hőség fogadta a versenyre érkező csapatokat, a 19 megyei válogatott, a Fővárosi tűzoltóság, a Reptéri tűzoltóság, valamint a környező országok közül Oroszország, Románia, Szlovénia és Horvátország csapatát.
Az ünnepélyes megnyitón Tatár Attila az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főigazgató helyettese köszöntötte a csapatokat és nyitotta meg a versenyt. Az Országos tűzoltózenekar és a helyi mazsorett csoport műsora színesítette a verseny kezdetét.
A küzdelmek másnap reggel 7 órakor kezdődtek a horoglétra és a 100 m-es egyéni akadályfutás versenyszámokkal. Újfent megcsodálhattuk azt a gyorsaságot és profizmust, ahogy az oroszok a 100-as akadálypályán versenyeztek. Hasonlóképpen látványos volt a horoglétra küzdelem is. Csapatunk a 100-as akadályfutásban az 5. helyet érte el, a legjobb egyéni eredmény 21,32 másodperc Kovács Istváné volt.
A délután 15 órakór kezdődött kismotorfecskendő versenyszám, amit nehezített a nagy meleg és az idei évben bevezetésre került új szabály miszerint csak egy kísérlet van a célok leküzdésére. A jó hangulatú küzdelemben csapatunk a Somogy megyei válogatott mögött a második lett.
Vasárnap reggel került lebonyolításra a 4x100 m-es váltófutás versenyszám, melyet csapatunk hosszú ideig vezetett végül a Hajdú-Bihar és a Tolna megyei csapatok mögött a harmadik helyen zárt.
Ezek az eredmények is mutatják, hogy csapatunk ismét jól helytállt és sikeresen szerepelt. Külön öröm számunkra, hogy részt vehettünk a verseny szervezésében technikai eszközökkel segíthettük a jobb lebonyolítást, valamint a Somogy és Tolna megyei csapatok felkészülését segítve hozzájárulhattunk azok kimagosló eredményeihez.
A csapat tagjai Szendi József csapatvezető, Mihálovics György felkészítő, Bán Ferenc, Hanol László, Kovács István, Lacza János, Lengyel Miklós, Papp Szilárd, Pesztericz Rajmund, Szabó Tamás, Szabó Zoltán, Széles Ferenc.

Paks, 2002.07.08.

Tóbi József
Kiképzési előadó

Vissza az aktualításokhozTájékoztató a most megjelent "Az ipari alpintechnikai munkavégzés és kötéltechnikai mentés leírása és magyarázata" kiadványról

A mai ipari üzemek és az alkalmazott technológiák megkövetelik az ott munkát és mentést végzőktől, hogy ismereteik menekülésre és menekítésre alkalmasak legyenek. Az ipari körülmények között bekövetkezett káresetek hatékony felszámolásánál elengedhetetlen követelménnyé vált az ipari alpintevékenység elsajátítása. Ennek a mentési módszernek a jelentőségét felismerve tűzoltóságunk 1997-es évben megkezdte az ipari alpintechnika alapoktatását. 1998-tól középfokú, majd 1999-től a kötéltechnikai alpin mentő képzését. E tevékenység nem veszélytelen, fokozott figyelmet és tudást igényel. A jogszabályok és egyéb előírások betartása fontos a tevékenység biztonságos végzése szempontjából. Ezért 2000-ben elkészült a Paksi Atomerőmű Tűzoltóság Kötéltechnikai Mentési Belső Munkavédelmi Biztonsági Szabályzata, majd 2002-ben a kötéltechnikai oktatási segédlet.
A most megjelent oktatási segédanyag célja, az atomerőmű tűzoltóinak a kötéltechnikai ismeretek elsajátításához nyújtott segítség. Nem kifejezetten oktató könyv, sokkal inkább próbál segítséget adni egy már kiképzett tűzoltó munkájához, ismereteinek szinten tartásához.
Szerkezeti felépítésében a kötéltechnikai oktatás belső rendszerére, tematikájára épül. Átfogó képet ad az érvényben lévő ipari alpintechnikai munkavégzés előírásairól, rendeleti szinten történő szabályozásáról, azok értelmezéséről, gyakorlati megjegyzésekkel, kiegészítésekkel.
Magában foglalja a kötéltechnikai mentési tevékenység technikai, biztonságtechnikai irányelveit, szabályait.
Tartalmazza az alapfokú-, haladó-, kötéltechnikai mentő képesítéshez szükséges ismereteket. Foglalkozik a kötéltechnikai mentés során használatos kimentés egyéb eszközeivel.
A jobb megértést számos szemléltető ábra, rajz és fotó segíti. Külön fejezet foglalkozik a szükséges csomókötésekkel.
A mellékletek tartalmazzák a tevékenység - szakszerű előírásoknak megfelelő - végzéséhez szükséges nyomtatványokat, iratokat, stb.
Az összeállítás hiánypótló a témában eddig megjelent írásos anyagok között. Átfogó témáját tekintve pedig újdonság a kötéltechnikai tevékenység és oktatás területén.
Az anyag összeállítói fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy az anyag nem a kötéltechnikai ismeretek könyvből történő megtanítását célozza. Reméljük az összeállítás hatékonyan fogja segíteni a már kiképzett tűzoltók munkáját. Csakis az Alpin School Kft. elméleti és gyakorlati oktatási rendszerébe beépülve hasznosíthatók biztonságosan a könyvben leírtak!

2002.07.22.

Gaál Péter
felsőfokú munkabiztonsági szakember
kötéltechnikai oktató

Vissza az aktualításokhozÖtéves a KGYK

Öt évvel ezelőtt, 1997 áprilisában adták át a Karbantartó Gyakorló Központot, mely a maga nemében világviszonylatban egyedülálló. A létesítményt eredetileg az atomerőművi személyzet képzésére hozták létre főként a kelet európai atomerőművekben dolgozó szakemberek továbbképzésére, gyakoroltatására. Ma már a világ minden részéről érkeznek szakemberek, nem csak továbbképzésekre, hanem munkaértekezletekre, konferenciákra is. Az Oktató központ ezáltal egyre jelentősebb szerepet tölt be a régió nemzetközi nukleáris életében.
Az ötéves jubileum alkalmából május 17.-én ünnepséget szerveztek, melyen mintegy 70 fő meghívott között jelen volt a NAÜ vezérigazgató helyettese, az Európai Unió nagykövete, az OAH főigazgatója valamint az Atomerőmű vezérigazgatója.
A KGYK és az Atomerőmű Tűzoltóság között évek óta meglévő jó kapcsolat- az alpintechnikai továbbképzések rendszeres színhelye az Oktató központ- következtében, felkértek bennünket egy alpintechnikai bemutató megtartására. A kötéltechnikai mentést a reaktorcsarnokban lévő reaktortartályból hajtottuk végre, amiben kb. 6 m mély víz volt. A bemutató nagy sikert aratott a nézőközönség körében.

Paks, 2002.07.10.

Tóbi József
kiképzési előadó

Vissza az aktualításokhozTűzoltó állomány teljesítmény-élettani vizsgálata

1995 tavasza óta rendszeresen végezzük a tűzoltó állomány teljesítmény-élettani vizsgálatát. Nyugalmi élettani adatok vizsgálata mellett testmagasság, testsúly, BMI meghatározást, testzsír %, illetve a testzsír abszolút mennyiségének meghatározását végeztük. Mértük a haskörfogat - csípőkörfogat arányt, a nyugalmi pulzust, a vérnyomást, a szérum koleszterin és szérum triglicerid szintet. Ezen adatok alapján rizikó meghatározást és az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűségét számoltuk az életmódra vonatkozó kérdőív eredményeinek figyelembe vételével (családi kórelőzmény, a táplálkozási, dohányzási és esetleges alkoholfogyasztási szokások alakulását tanulmányoztuk az életvitel kapcsán jelentkező stresszhatások értékelése mellett). Az adatokat számítógépes program segítségével értékeltük. Az állomány rendszeres fizikai aktivitásából fakadó kedvező élettani eredményekről már korábban beszámoltunk.

Az állomány különleges helyzetű, hiszen kedvezőnek mondhatjuk a számukra biztosított rendszeres fizikai aktivitást és sporttevékenységet szakképzett edző - testnevelő segítségével, valamint a relaxációs technika elsajátítását szakképzett oktató irányításával, mégis a speciális munkavégzés kapcsán a tagok igen jelentős pszichés terhelésnek vannak kitéve.

Vizsgálataink egyik célja az állomány edzettségi mutatóinak vizsgálata, melynek alapján jól mérhető és dokumentálható az egyéni teljesítmény és edzettségi állapot is. Másrészt célunk az állomány egészségi állapotának megőrzése, a szolgálatból fakadó esetleges káros következmények megelőzése. Figyelembe véve a Magyarországon tapasztalható morbiditási és mortalitási mutatókat különösen fontos e speciális feladatokat ellátó állomány egészségi állapotának megőrzése.

A terheléses vizsgálatok során az élsportolók körében használatos teljesítmény-élettani vizsgálatot végeztük: a nyugalmi élettani paraméterek rögzítése és folyamatos regisztrálása mellett könnyű futás, majd maximális futási sebesség mellett, valamint védőfelszerelésben végzett fizikai aktivitás során kialakult szérum tejsavszintet mértük az oxigén-felhasználás tükrében.

Bár a családi és életmódbeli adottságok nem különböznek az országban tapasztalható átlagtól, a rendszeres fizikai aktivitásból fakadó kedvező hatások egyértelműen megállapíthatók. A jó kondícionális állapot nem csupán kiváló fizikai teljesítőképességet biztosít a munkavégzés során, hanem az egészség hosszú távú megőrzését is szolgálja.

2002.07.25.

Téglási György
Sportorvos

Vissza az aktualításokhozÉletfilozófia, testi-lelki egyensúly
Tűzoltóság és a wellness

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód, a testmozgás, nő a konditermek népszerűsége, sokat hallani a fitnessről, és egyre inkább előtérbe kerül a wellness is. De mit is jelent a "wellness" kifejezés, és miért figyelt fel rá a paksi atomerőmű létesítményi tűzoltósága, hogy egy tanfolyam keretében közelebbről is megismerkedjen vele, és helyet adjon neki kiképzési tervében.
A "wellness" testi-lelki jólétet, az egészséges fizikum és a lelki kiegyensúlyozottság összhangját jelenti, melynek megvalósításához nagyon sokféle lehetőség kínálkozik. Mindenki számára elérhető, idős és fiatal egyaránt megtalálhatja benne a személyére szabott, kedvező módszereket. A wellness "szakterületei" igen sokrétűek, ide tartozik például a naturmedicina, a gasztronómia, a turizmus stb. A különbözőség mellett, ami mindegyik összeköti, hogy a test és a lélek összhangját erősítik, az embert a természet részének, komplex egységének tekintik.
- Miért van szükség a wellness ismeretére és elsajátítására a tűzoltók körében? - kérdezem Bőhm Péter parancsnok urat, a paksi Atomerőmű Tűzoltóság vezetőjét.
- Elsősorban a tűzoltóktól elvárt jó erőnlét miatt. Egy-egy riasztás alkalmával az embereknek rövid alatt kell elkészülni, gyorsan kell a helyszínre érni, cselekedni, a mentés alkalmával pedig sokszor igen erős fizikai próbatételnek vannak kitéve. Már régóta komolyan foglalkozunk az állomány jó egészségi állapotának megőrzésével, ezért építettük be képzési programjaikba a sportfoglalkozásokat. A wellnes azonban többet nyújt a sportedzéseknél, a fitness-edzéseknél. Tudni kell, hogy amíg a fitness intenzíven a testedzésre, a sportképességek fejlesztésére irányul, addig a wellnessben a sporttevékenységnek a prevenció (egészségmerőzés) vagy a rehabilitáció (betegség, sérülés utáni felépülés) a célja. Itt nem a teljesítmény a fontos, hanem a rendszeres fizikai aktivitás, melyet mindenki életkorától és fizikai állapotától függően végez. Az edzések során nem feltétlen cél a teljes kifáradás, hanem inkább a mindennapi stressz feloldása levezetése. Ez a sport elsősorban egészségmegőrző és nem teljesítmény-centrikus edzésekre épül. Magába foglal több mentális technikát tartalmazó módszert is, mint például a jógát, a tai-chit vagy a stretchinget.

- Mi volt az első lépés, amit a wellness terén megtettek?
- Egy tanfolyamot szerveztünk a múlt év őszén, melyet a Wellness Koncept Kft. tartott "Továbbképzés a wellness alapszolgáltatások bevezetéséhez" címmel. Eddig tűzoltóságon még nem tartottak ilyen előadást, ezért a tanfolyam anyaga a Magyar Wellness Társaság ajánlásai és minőségkövetelményei alapján működő színvonalas fitness termek munkatársai részére készült, de a Pakson rendezett háromnapos, intenzív kurzuson résztvevő 12 tűzoltó is nagy érdeklődéssel hallgatta az egészséges és kiegyensúlyozott életvitel alapelveiről szóló előadásokat.

- Milyen témakörökre épült a tanfolyam?
- A "Sport és wellness" témája érintette a wellness életfilozófiát, a különböző célcsoportokat és többek között a teremkialakítási jellemzőket is. A "Fizikai állapotfelmérés" különböző erőkifejtő, hajlékonysági és állóképességi teszteket tartalmazott. A "Testösszetétel-elemzés" lényeges eleme volt a BMI és a testzsírszázalék meghatározása. A "Kardio-edzés"-nél a bemelegítés utáni Conconi-teszt végrehajtása, valamint a kardio-edzésterv kapott nagy szerepet. A "Súlyzós edzés" az izomcsoportokat helyezte előtérbe, a "Nyújtás" (Stretching) pedig a hajlékonyságot. A "Táplálkozás" témakör a különböző alapfogalmak (alapanyagcsere, energiaszükséglet stb.) mellett a makro- és mikro-tápanyagaink legfontosabb jellemzőit, a helytelen étkezési szokásokat, a diétával kapcsolatos tévhiteket, az egészséges táplálkozás alapelveit, a kalóriaszámítást, a fogyás és a testsúlynövekedés tervezését tartalmazta. Az elméleti képzést követően a tanfolyam résztvevői elsajátították a gyakorlati ismeretek alkalmazását is, majd egy négyórás vizsga keretében számot adtak felkészültségükről. A vizsgán meg kellett felelniük a legfontosabb wellness alapismereteket tartalmazó tesztkérdéseknek, és konkrét esettanulmány alapján állapotfelmérő adatlapokat is ki kellett tölteniük. A gyakorlati vizsga kardio-tréningből, súlyzós edzési és stretching feladatokból állt.

- Milyen eredménnyel nyugtázták a tanfolyamot?
- A Wellness Koncept Kft. munkatársa, Dömötör Edit tanfolyamvezető véleménye és a vizsgaeredmények alapján a résztvevők egy része a sportszakemberek felkészültségét is elérte, magas tudásszinten teljesítették a feladatokat. Az elsajátított tananyag hatékonysága, megőrzése érdekében az Atomerőmű Tűzoltóság vezetősége évenként tudás-megújító és továbbképző kurzusokat tervez munkatársai számára.

Lovásziné Anna

Vissza az aktualításokhoz